Technische partner voor solopreneurs

Paswoordmanagers: Zeg wachtwoordstress definitief vaarwel

“Het paswoord? Wacht die moet even opzoeken.” En dan volgt een zoektocht naar het juiste papiertje en dan testen we vijf verschillende paswoorden om toch te eindigen met een paswoord reset.

Ok, dat is de extreme vorm van wat gebeurd als ik mijn klanten vraag om in te loggen, maar you got the picture.

Een frustratie en tijdverspilling die snel opgelost kan worden met een paswoordmanager. De eerste tool die elke persoon die online komt moet hebben. Maar elke keer als ik dat vermeld, volgen altijd heel wat vragen. Tijd om ze allemaal eens één voor één te beantwoorden in deze blog.

Wat zijn paswoordmanagers?

Een paswoordmanager is een beveiligingstool die je helpt bij het beheren en opslaan van al je wachtwoorden op één veilige plek. Het is als het ware een digitale kluis waarin je al je geheime teksten kan bewaren. In plaats van al je wachtwoorden te moeten onthouden of ze op een onveilige plek te noteren, kun je een paswoordmanager gebruiken om unieke, sterke wachtwoorden te genereren en ze veilig te bewaren.

Keuze van paswoordmanager

Waarom wil je ze gebruiken?

Het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden is van cruciaal belang om je online accounts te beschermen tegen hackers en cyberaanvallen. Als solopreneur heb je waarschijnlijk veel persoonlijke en zakelijke gegevens online staan, en het laatste wat je wilt, is dat deze gevoelige informatie in verkeerde handen valt.

Een paswoordmanager biedt je verschillende voordelen:

  1. Veiligheid: Paswoordmanagers versleutelen je wachtwoorden en slaan ze op in een beveiligde kluis. Dit betekent dat je niet langer wachtwoorden hoeft te hergebruiken of op te schrijven, waardoor je accounts beter worden beschermd tegen hacks. Daarnaast kun je ze zo ook veilig delen met teamleden die voor je aan de slag gaan.
  2. Gemak: Je hoeft niet langer al je wachtwoorden te onthouden, want de paswoordmanager doet dat voor jou. Met één hoofdwachtwoord krijg je eenvoudig toegang tot al je accounts.
  3. Tijdbesparing: Het inloggen bij verschillende accounts wordt sneller en eenvoudiger, omdat de paswoordmanager automatisch je inloggegevens invult.

Hoe werk zo’n paswoordmanager?

Paswoordmanagers werken op een veilige manier om je wachtwoorden te beheren. Hier is een stapsgewijze uitleg van het proces:

  1. Account met Masterwachtwoord maken
    Maak een account bij de paswoordmanager van je keuze. Hierbij kies je een sterk uniek hoofdwachtwoord dat alleen jij kent. Dit wachtwoord is vanaf nu je belangrijkste paswoord, omdat het de sleutel is tot al je opgeslagen wachtwoorden. Maak het dus gerust complex en zorg dat je het goed onthoud (of bewaart).
  2. Installatie
    Je installeert een paswoordmanager op je apparaat, zoals een computer, smartphone of tablet. De meeste paswoordmanagers kan je ook als extensie toevoegen aan je browser.
  3. Opslag
    Wanneer je inlogt bij een nieuw online account, zal de paswoordmanager je vragen of je de inloggegevens wilt opslaan. Als je dat wilt, zal de paswoordmanager de gebruikersnaam en het wachtwoord versleutelen en veilig opslaan in je kluis.
  4. Automatisch invullen
    Wanneer je de volgende keer op die website komt, zal de paswoordmanager automatisch je inloggegevens invullen, waardoor je snel en gemakkelijk toegang krijgt.

Welke kies ik best?

Enkele gekende paswoordmanagers zijn LastPass, Bitwarden, Dashlane, 1Password. Daarvan heeft enkel 1Password geen gratis abonnement.

Tool kiezen Support van Sofie door Stories bySarah 1

Zoals besproken in mijn blog Een nieuwe tool kiezen: 6 belangrijke vragen is de keuze van een tool heel persoonlijk. Ga dus zeker zelf op zoek welke paswoordmanager het beste bij jou past.

Toch zijn er bij het kiezen van een paswoordmanager specifiek ook een paar belangrijke aspecten om in gedachten te houden:

  1. Veiligheid
    Kies een paswoordmanager die bekend staat om zijn sterke beveiligingsfuncties en encryptie. Eind 2022 was er een datalek bij Lastpass, sindsdien zijn heel wat mensen overgeschakeld naar andere tools.
  2. Platformondersteuning
    Zorg ervoor dat de paswoordmanager beschikbaar is op al je apparaten, zoals je computer, smartphone en tablet. Bij Lastpass & Dashlane heb je met het gratis abonnement slechts toegang tot je paswoorden op één apparaat. Bij een betalend abonnement kan dit wel.
  3. Gebruiksgemak
    Kies een paswoordmanager met een intuïtieve interface en eenvoudige navigatie. Dit is uiteraard een heel persoonlijke keuze.
  4. Functionaliteiten
    Controleer of de paswoordmanager extra functies biedt, zoals het genereren van sterke wachtwoorden, het delen van inloggegevens met vertrouwde contacten en het opslaan van andere gevoelige gegevens zoals bankkaart gegevens en andere notities. Zowel het genereren van wachtwoorden als opslaan van andere informatie kunnen alle aangehaalde tools. Wachtwoorden delen kunnen ze ook allemaal. Enkel bij het gratis abonnement van Bitwarden kan dit maar met één andere persoon.

Waarom vermeld ik geen Apple of Google paswoordmanager? Wel, deze zijn enkel toegankelijk op Apple of Google. Log je ooit ergens anders in of ga je plots toch andere diensten gebruiken, dan ben je hier niets meer mee.

Kortom, met een goede paswoordmanager kun je je online veiligheid aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd tijd besparen. Kies verstandig en bescherm jezelf en je bedrijf tegen cyberbedreigingen.

Deel deze post

Andere artikels

Blijf op de hoogte van nieuwe posts